Söker du efter information om Valet 2006?
Sök här:

tisdag, mars 07, 2006

Olof Wallin och Björne Sjökvist

"Ambitionen är att vi ska publicera några övergripande riktlinjer. Det kan inte bli mer än en allmän vägledning för att man ska se om man omfattas av Lex Uggla eller inte."

Wallin - rättsexpert på Skatteverket - kommenterar det försenade och efterlängtade regelverket för Lex Uggla till DI.

Skatteverket har tidigare lovat en handledning till de företagare som riskerar att förmånsbeskattas på grund av "överlikviditet" i sina företag.

Den springande punkten är nu: Hur mycket pengar får en företagare ha i sitt företag, utan att detta av Skatteverket räknas som kapitalflykt?

”Det inte finns någon matematisk sanning i det här. Skatten varierar mellan olika branscher.”

Skattedirektör Sjökvist menar i DI att det är lite svårt att sätta fingret på exakt hur mycket kapital ett företag får samla på sig.

I Sverige har vi gett det demokratiska mandatet att godkänna lagar till Riksdagen.

En lag som Lex Uggla går emot detta demokratiska styrsätt. Den öppnar dörrarna för ett tjänstemannastyre, där lagens förutsägbarhet blir lika med noll. Ingen företagare kan idag räkna fram hur mycket överlikviditet hon eller han kan beskattas för. Och tydligen kommer ingen så kunna göra i framtiden heller.

Det finns alltid en "matematisk sanning" i ekonomi. Det måste det finnas, annars skulle redovisningslagen och följande lagar vara omöjliga att efterleva. Nu är det upp till Skatteverket att visa på detta.


Powered by Blogger


Bloggtoppen.se

BlogRankers.com