Söker du efter information om Valet 2006?
Sök här:

tisdag, mars 28, 2006

Per Nuder vs Göran Persson

Efter EU-toppmötet i Bryssel förra veckan - där energipolitiken och den nationella protektionismen stod högst på talarlistan - ansåg Nuder att många inom EU behöver ändra sin inställning till konkurrensen:

"Jag kan förstå oron för globaliseringens följder. Men att lösa den med protektionism är motsatt väg till vad man bör gå. Det handlar om människors vilja att anpassa sig till strukturförändringar och den viljan beror på den trygghet de känner." Nuder enligt DN.

Tyvärr så verkar inte guldgossen ha rådgjort med pappa innan han mötte pressen.

Göran Persson, samma dag, i DI:

"Introduktionen av rysk naturgas vore en dålig lösning för Sverige. Det skulle stoppa utvecklingen av svensk biomassa."

"Protektionism", sa Bill.
"..den trygghet de känner.." sa Bull

Saknar Persson månne sin grundtrygghet? Eller är det bara roligare att importera kol-el?

2 Comments:

At 6:36 em, Blogger Joacim Persson said...

Naturgas, biomassa, elkraft...

Det är inga substitutprodukter precis.

Hans excellens påstående om att naturgasimport skulle stoppa utvecklingen av biomassa, är nonsens. Energi kan vi aldrig få för mycket av.

Jag tror det ligger något annat bakom. Naturgasimport från ryssland riskerar att sätta Sverige i en framtida beroendeställning till Ryssland: "Krångla inte, för då stänger vi av gasen." (Framtida: efter att oljan blivit alltför dyr)

 
At 9:45 em, Blogger Kalle - Dagens (s)itat said...

Tja, eller så är det helt enkelt så att killen inte riktigt vet hur han ska vända kappan.

När folk skrek om kärnkraftens fara beslutade socialdemokraterna att lägga ner den - 30 år framåt i tiden.

Men sedan verkade det som att de (sossarna) mest hoppades på att folk skulle glömma bort hela det pinsamma valet.

Det gjorde inte folket. Framåt 1990-talet började folk verkligen frågasätta varför det inte poppade upp någon smart ersättare till kärnkraften, eftersom folket hade röstat på att en sådan skulle poppa upp.

Då satt Göran vid makten. Göran är smart.

Göran såg till att "avreglera" elmarknaden, genom att släppa in statliga bolag från Finland och Norge som kunde "konkurrera" om elmarknaden med det svenska statliga elbolaget. Samtidigt höll staten tömmarna hårt kring marknaden, så att inte någon annan riktigt spelare skulle få tillträde till den lukrativa svenska marknaden.

Överpriserna följde som ett brev på Posten. När 2000-talet har sett sina första dagar så kräver tillochmed toppar inom verkstadsindustrin att något måste göras åt de enorma elpriserna. Samtidigt som naturvännerna ylar sig gråa i ansiktet om del kol-kraft vi importerar från smutsiga elverk i Östeuropa.

Då börjar Persosn släppa på kärnkraften igen. Barsebäck restaureras. Samtidigt som Alliansen har svårt att ens stava till energipolitik tillsammans.

Tja, vart det leder ser vi väl på en gång. Kärnkraften är här för att stanna. Men det är inte en marknad som kommer avregleras.

Så svenska staten kommer fortsätta ta överpriser för el, förhoppningsvis något lägre då kärnkraften är billigare i framställningen. Och förhoppningsvis kommer vi att hitta någon bra hög att gräva ner bränslet i... Ryssland, kanske?

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home


Powered by Blogger


Bloggtoppen.se

BlogRankers.com